fbpx
BG EN

Паметник Създатели на българската държава Град Шумен

  1. Къде се намира?
  2. Как да го посетим?
  3. Какво изобразява?
  4. Лични впечатления.

Ако трябва да се посочи само една причина, поради която човек да посети град Шумен, това със сигурност ще е Паметник „Създатели на българската държава“. Величествен, изящен и някак мистичен – монументът винаги успява да впечатли.

Къде се намира?

Паметник 1300 години България се намира в района на Шуменското плато и до него може да се стигне пеша или с кола.

Локация: https://maps.app.goo.gl/cCxw6ZEdMY236sA47

Как да го посетим?

Ако изберете пешеходния маршрут, той преминава през 1300 стъпала, които започват от центъра на града и по-конкретно – Театър Шумен. Тук е моментът и за едно лирично отклонение – Драматично Куклен Театър „Васил Друмев“ Шумен е известен като първия театър в България и има богата програма от постановки, както за възрастни, така и за деца. От https://www.dktshumen.com/bg  можете да разгледате програмата им и да го посетите по време на престоя си в града. А сега обратно към Паметник „Създатели на българската държава“.  За тези, на които 1300 стъпала им се струват много и биха предпочели да го посетят с кола, има алтернативен маршрут, започващ от сградата на пожарната. Няколко завоя през гората (около 6 км.) и ще стигнете до широк паркинг, на който да оставите автомобила си и по живописна алея да стигнете до паметника. Качването с кола ще отнеме не повече от 10-15мин.

Паметник „Създатели на българската държава“ или както го наричаме ние местните –паметника – е един от „100те национални туристически обекта“ и е открит през 1981г в чест на 1300г. от основаването на българската държава.

С внушителния си размер, той може да бъде видян на разстояние от 30 км, много преди да влезете в града.  Височината му е 70м, а дължината – 140м. На най-високата му точка, която е на 52м височина има скулптура на лъв, която тежи 1000 тона. Когато се гледа от далеч, паметника изглежда като венец над града, а от близо представлява проход през който посетителите преминават, за да разгледат огромната бетонна композиция, пресъздаваща емблематични персонажи и сцени от българската история, както и най-голямата художествена мозайка триптих в Европа (около 500 кв.м.)

Какво изобразява?

Когато „влезете“ в прохода, централно ще видите Хан Аспарух, основател на българската държава, забиващ меча си в земята и произнасящ думите „Тук ще бъде България!“ Зад него има кон – верен „приятел“ на прабългарите, а в ляво куче – жертвеното животно. Над Хан Аспарух – „Именник на българските ханове“.

На 18м височина се извисяват скулпторите на Хан Тервел – дипломатът, Хан Крум – законодателят и Хан Омуртаг – строителят. Освен тях, ще видите и  Княз Борис I със слънчев кръст над него, символ на покръстването, както и смятания за най-велик владетел в историята на България – цар Симеон I и възстановка на „Златният век“.

Освен внушителните фигури на владетели от Първа българска държава, посетителите на паметника ще могат да видят и най-голямата мозайка триптих в Европа. Всяко от паната е разположено под различен наклон и отразява светлината по различен начин, което ги превръща в съвършено произведение на изкуството. Освен това, всяко от паната с мозайки си има свое име и своя символика. Първото се нарича “Победителите” и на него са изобразени войни. Второто символизира приемането на християнството, а на третото са изобразени братята Кирил и Методий и техните ученици (Климент, Наум, Ангеларий, Сава и Горазд) и е посветено на книжовниците и будителите. В горната част на всяка от мозайките е показано и развитието на писмеността. На първото е рунното писмо с черти и резки, използвано от славяни и прабългари. Следва глаголицата на Кирил и Методий и накрая е кирилицата – писмеността на целия славянски свят.

Паметник „Създатели на българската държава“ често бива определян като страховит, може би заради грубите, отсечени форми. Фигурите са почти плашещи от близо, но и някак величествени. Когато ги видиш за първи път е дори трудно да определиш къде свършва една фигура и започва друга. Има мистика, доза сюрреализъм, объркване и изведнъж започваш да се чувстваш съвсем малък на фона на това, което стои пред и над теб.

Лични впечатления.

Посещавала съм го стотици пъти и въпреки това ме вдъхновява отново и отново. Гледките, които се разкриват от него са спиращи дъха, а вятърът свири някак магично и допълва цялостната емоция от видяното. Колкото и пъти да се вгледате във фигурите, ще видите нещо ново и различно. Наскоро ми попадна пост в социалните мрежи, в който „Паметникът в Шумен“ беше сравнен със сцена от „Междузвездни войни“ – дали заради размерите си или грубите форми, така и не разбрах, но определено би бил подходящ декор на филм, концерт или фотосесия.

Паметникът може да бъде посетен от всеки и по всяко време. Има няколко подхода към него, в зависимост дали се качвате пеша или с кола. Непосредствено до паркинга има кафене и информационен туристически център, където може да се организира беседа с гид.